A prosztatagyulladás gyógyítható?

fájdalom prosztatagyulladásban férfiaknál

A prosztatagyulladás nagyon gyakori állapot. És gyakran a férfiak felteszik az urológusoknak a kérdést: "Meg lehet -e gyógyítani a prosztatagyulladást? "

A prosztatagyulladás első jeleit a férfiak ritkán veszik komolyan. Enyheek, és az erősebb nem képviselői gyakran inkább nem figyelnek rájuk. A saját egészségével kapcsolatos komolytalanság sok nemkívánatos következményhez vezethet. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy a férfiak gondosan figyeljék saját egészségüket, és felnőttkorban 25 év után feltétlenül olyan megelőző intézkedéseket kell hozni, amelyek segítenek megelőzni a prosztatagyulladás kialakulását.

Fontos, hogy tisztában legyen a betegség első tüneteivel, hallja saját testét, és a legkisebb változások esetén azonnal egyeztessen időpontot orvosával. Ez a betegség önmagában nem fog elmúlni, és a szakemberrel folytatott konzultáció késleltetése csak súlyosbíthatja a problémát. Prosztatagyulladás esetén az ember problémákat érez a vizelés során. Sokan károsodott erekciós funkcióval és csökkent libidóval rendelkeznek. Ha nem veszi igénybe tapasztalt orvos szolgáltatásait, akkor az esetek csaknem felében a meddőség egyik formáját kaphatja meg.

Ha a prosztata nem képes előállítani a szükséges mennyiségű szekréciót, ez károsodott spermiumok mozgékonyságához vezet. Az alábbiakban leírt tünetek nem csak a prosztatagyulladásban jelentkeznek. Kísérhetik az adenomát vagy a rákot. Ezért fontos átfogó vizsgálatnak alávetni, majd ezt követően egy speciális orvos pontos diagnózist készít, és egyéni kezelési rendet dolgoz ki.

Melyek a prosztatagyulladás első jelei?

A prosztatagyulladás formái eltérőek lehetnek, de a férfiak tünetei azonosak.

Tehát egy betegség esetén a következő fő változások következnek be a szervezetben:

 • a húgycső összenyomódása miatt a vizelés nehézzé válik;
 • a vizelés során égő érzés, fájdalom érezhető;
 • csökkent potencia;
 • gyorsított magömlés;
 • merevedési zavar;
 • az orgazmus gyengülése.

Mindezek a tünetek szorongást és általános pszichológiai depressziót okoznak a férfiaknál. Ennek oka az urogenitális rendszer problémáival kapcsolatos aggodalmak. Fontos, hogy a tünetek bármelyikének megjelenésekor, még enyhe formája ellenére is, azonnal kérjen időpontot orvoshoz. A stressz, amelyet egy férfi egészségügyi problémák miatt tapasztal, további tényező, amely gyengíti a testet. Ez nagymértékben megnehezíti a kezelést, amely a progresszív depressziós állapot okává válik.

Sok, a betegséggel szembesülő férfi egyfajta ördögi körbe kerül, amelyből nem tud egyedül kilépni. Ezért a hagyományos terápiával együtt az orvosok antidepresszánsokat írnak fel, amelyek mentális szinten segíthetik a kezelés folyamatát és felgyorsíthatják a gyógyulást.

Mi a prosztatagyulladás?

Ez a betegség a prosztata gyulladása. Ezt a szervet prosztatának is nevezik. A hím reproduktív szervek számára ez a mirigy kisebb rész. A hólyag nyaka körül és felett található. A húgycső körüli hely felelős a betegség sok kellemetlen tünetéért. Ha gyulladás lép fel, a mirigy mérete megnő, és elkezdi összenyomni a húgyutakat. Ez okozza a férfiak vizelési nehézségeit.

A prosztatagyulladás fő okai a következők:

 • nagy súllyal és ülő életmóddal megsértik a kismedencei szervek vérkeringését, ami a prosztata gyulladásához vezethet;
 • a fertőzés behatolása a szervbe gyulladásához vezet; leggyakrabban a prosztatagyulladás urogenitális fertőzéseket okozhat, ritkábban - influenza, mandulagyulladás stb . ;
 • baktériumok behatolása a prosztatába a védtelen közösülés miatt;
 • a kismedence szöveteinek és szerveinek sérülései (ez a betegség professzionálisnak tekinthető azoknak a járművezetőknek, akiknek munkarendje a perineum izmainak megnövekedett terhelésével, valamint rezgésekkel és remegéssel jár);
 • az alacsony fizikai aktivitás és a gyakori hipotermia a prosztata gyulladásához vezethet;
 • a hormonális egyensúly és az urogenitális rendszer krónikus betegségeinek kudarca;
 • szabálytalan szexuális élet;
 • késleltetett vizelés;
 • megszakított nemi közösülés.

Ha ülő életmódot folytat, az idegrendszer, az endokrin rendszer és a kardiovaszkuláris rendszer nagymértékben érintett. A kismedencei artériák keringésének zavara torlódást okoz. A prosztata oxigén éhezést tapasztal, ami feltételeket teremt a patogén mikroorganizmusok szaporodásához. Az ilyen tényezők nem válhatnak a prosztatagyulladás kiváltó okává, de kedvező feltételeket teremtenek a fertőzés prosztata mirigybe való behatolásához.

Gyakran a prosztata másodlagos fertőzésének okai a végbél vagy a húgycső gyulladása. A fertőzés növekvő és csökkenő. Az első esetben mikrobák emelkednek a prosztata mirigybe a külső húgycsőnyílásból. A másodikban a fertőzött vizelet áramával együtt belépnek a prosztatába.

Rossz szokások, ülő életmód, egészségtelen táplálkozás - mindez negatív hatással van az immunrendszer állapotára. Ha a szervezet védekezőképessége gyengül, nagyon sebezhetővé válik a fertőzések és a baktériumok ellen, ami a prosztata gyulladását okozza.

Lehetséges önállóan gyógyítani a prosztatagyulladást?

Az öngyógyítás olyan dolog, amelyet semmi esetre sem szabad alkalmazni, amikor a prosztatagyulladás tünetei megjelennek. Modern diagnosztikai berendezések és laboratóriumi vizsgálatok nélkül nem lehet diagnózist felállítani. Csak egy urológus képes megbízhatóan értékelni a klinikai képet. Az öngyógyítás nemcsak hogy nem hozza meg a kívánt eredményt, de súlyosbíthatja is a helyzetet.

Fontos megjegyezni, hogy a fent leírt tünetek az adenoma, valamint az onkológia esetén is megfigyelhetők. Ezért diagnózisra is szükség van ezen veszélyes betegségek kizárása érdekében. Fontos, hogy időben forduljon orvoshoz, és az ajánlásait követve végezzen kezelést. Csak ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a problémától, és elkerülje annak veszélyes egészségügyi következményeit.

Fontos, hogy figyelje és vigyázzon saját egészségére. Az orvosok mindig készek segíteni, fontos, hogy csak egyeztessen időpontot és kérjen tanácsot. A modern orvostudomány rendelkezik módszerekkel a prosztata gyulladásos folyamatának kezelésére. Minél hamarabb szakképzett segítséget kér, annál gyorsabban gyógyul.

A prosztatagyulladást komplex módon kezelik különböző gyógyszerek segítségével. A kezelési rendet egyedileg választják ki, a klinikai kép és az életkor függvényében. Ezért nem lehet anélkül, hogy kapcsolatba lépne egy orvosi központtal, és szó sem lehet népi módszerekről, valamint öngyógyításról.

A prosztatagyulladás típusai

Először is meg kell érteni, hogy a betegség két formában fordulhat elő: akut és krónikus. Az első esetben általános rossz közérzet, a hőmérséklet emelkedése lehetséges. A betegek kifejezett fájdalmat éreznek a perineumban, valamint az ágyék területén. Az érzés fokozható bélmozgással és vizeléssel.

Ingerlékenység és fokozott ingerlékenység van. Ennek oka a gyakori WC -használat iránti vágy és a megfelelő mentesség hiánya, mivel a hólyag nincs teljesen kiürítve.

A betegség krónikus formája kifejezett tünetek nélkül halad. Sok beteg nem figyel a meglévő kisebb kellemetlenségekre, ne rohanjon orvoshoz. A betegség mindkét formáját a kezelés teljesen eltérő megközelítése jellemzi.

Sok férfi, érezve egészségi állapotának romlását, nem akarja ezt beismerni magának, és orvosához fordulni, amikor a probléma komoly és hangsúlyos lesz. A betegség krónikus stádiumában a fájdalom nem súlyos, és meglehetősen gyorsan elmúlik. A fáradtság minden esetben a test gyengülése hátterében jelentkezik, de sokan ezt a pihenés hiányának tulajdonítják. Fontos, hogy évente megelőző vizsgálatokat végezzenek, amelyek során a szakemberek a legkorábbi szakaszokban képesek lesznek azonosítani egy veszélyes betegséget. Ez lehetővé teszi a kezelés azonnali megkezdését.

Krónikus formában változások következnek be a szexuális életben, csökken az érzelmek fényessége a szex során, és csökken a szexuális kapcsolat ideje. Fehér pelyhek jelennek meg a vizeletben, amelyek szabad szemmel is láthatók. A húgycsőből való kiürítés reggel lehetséges.

Ha a betegség akut stádiumát a modern orvostudomány könnyen legyőzi, akkor a krónikus forma kezelése jelentősen késleltethető. Ha a kezelést időben megkezdik, a betegség nem vezet súlyos következményekhez a szexuális életben.

Mennyi ideig kezelik a prosztatagyulladást?

A legtöbb férfit érdekli a kérdés, hogy mennyi ideig tart a kezelés. Ezt azonban lehetetlen előre megjósolni. Minden a klinikai képtől, a kezelés időszerűségétől és a szervezet egyedi jellemzőitől függ. Ha szigorúan betartja a kezelő szakember összes ajánlását, akkor megbirkózik a problémával, és visszatérhet a normális élethez. Semmi esetre sem fontos az öngyógyítás, és azonnal szakképzett segítség kérése. Az akut forma tünetei rövid időn belül enyhíthetők, eltávolítva a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

Hol fáj a prosztatagyulladás?

Amint már említettük, ezzel a gyulladásos folyamattal a férfi testben fájdalom jelentkezik a perineumban és az ágyékban. Ezenkívül a betegek égő érzést tapasztalhatnak a húgycsőben és a hát alsó részén. Ha székletürítés és vizeletürítés van, ezek az érzések nagymértékben fokozhatók. Mindenesetre a diagnózist csak szakember végezheti. Bármilyen tünet csak ok arra, hogy feltételezzük a betegséget. Átfogó diagnózis nélkül egyetlen szakember sem vállal felelősséget a diagnózisért és a kezelésért.

Ki kezeli a prosztatagyulladást?

Ennek az összetett gyakori betegségnek a kezelését urológusok végzik. Az urológusok modern technikákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a betegség pontos diagnosztizálását és a hatékony kezelés előírását. A prosztatagyulladás okaitól függően. A kezelés során bekövetkező változásoknak megfelelően az eredetileg előírt kezelési rend módosítható.

Hogyan határozzuk meg a prosztatagyulladást?

A prostatitis önálló meghatározása lehetetlen. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, a betegség csak gyanítható. Fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz. A meglévő tünetekkel összhangban az orvos számos vizsgálatot ír elő, amelyek eredményei segítenek pontos kép kialakításában és az egyetlen helyes következtetésre jutni egy bizonyos betegség jelenlétéről.

A pontos diagnózis felállításához a modern orvostudományban a következő típusú diagnosztikai vizsgálatokat alkalmazzák:

 • tapintás - fizikai vizsgálat, amely lehetőséget biztosít a mirigy méretének meghatározására;
 • ultrahangvizsgálat, amelyet transzrektálisan végzünk a végbélben egy speciális érzékelő segítségével;
 • a húgycsőből származó kenet, amely lehetővé teszi a mirigy szekréciójának vizsgálatát, a baktériumok jelenlétének meghatározását;
 • általános vizeletvizsgálat;
 • ejakulátum kutatás;
 • a prosztata sejtek által termelt speciális fehérje szintjének meghatározása PSA néven;
 • a vizelet bakteriológiai és citológiai vizsgálata;
 • cisztoszkópia - diagnózis, amelyet szigorúan orvosi okokból használnak, és ha sebészeti beavatkozás várható;
 • urodinamikai vizsgálat stb.

Természetesen nem minden diagnosztikai módszert használnak egyszerre. Az urológusok a felsoroltak közül többet írnak fel, a klinikai kép függvényében. Mindenesetre a kezelőorvosnak a lehető legmegbízhatóbban kell kialakítania a történtek képét. Csak az anamnézis összegyűjtése és a vizsgálatok elvégzése után rendelkezik a szükséges adatokkal ahhoz, hogy hatékony kezelést írjon elő, és segítsen a betegnek legyőzni egy veszélyes betegséget.

A diagnosztikai módszerek fenti listája nemcsak csökkenthető, hanem növelhető is. Minden az orvos szükségleteitől és a tünetek lezajlásának gyanújától függ. Manapság a prosztatagyulladás kezelésére számos módszer létezik. Mindegyik alkalmas egy bizonyos klinikai képre, és megfelelő választás mellett hatékony.

Fontos, hogy konzultáljon egy tapasztalt urológussal, aki olyan orvosi központban dolgozik, amely képes teljes körű diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére. Ez nemcsak a betegek kényelmének, hanem az információátvitel gyorsaságának és a csapat munkájának koherenciájának is köszönhető. A prosztata gyulladásos folyamatának kezelésében széles körben használt gyógyszerek közül kiemelhetők a betegség bakteriális formájához szükséges fájdalomcsillapítók, antibiotikumok. Ezenkívül olyan gyógyszereket használnak, amelyek csökkenthetik a prosztata ödémáját és még sok más.

Csak a kezelőorvos által javasolt komplex terápia lehetővé teszi a kívánt eredmény elérését és a különféle szövődmények elkerülését. Lépjen kapcsolatba a modern orvosi központokkal, kövesse figyelemmel egészségét, különös gonddal, ne felejtse el a megelőző vizsgálatok fontosságát. Ez az egyetlen módja annak, hogy hosszú évekig megőrizze egészségét és megakadályozza a különböző betegségek kialakulását.