A prosztatagyulladás kezelésének módszerei és eszközei

Évente egyre több ember szembesül egy gyakori betegséggel - prosztatagyulladással. A közelmúltig azt hitték, hogy ez a probléma csak idős emberekben fordul elő, ám az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt a nagyon fiatal férfiak száma, akiknél a prosztata gyulladásos elváltozásait mutatták. Megpróbáljuk kitalálni, hogy milyen betegség, milyen tünetei vannak, a diagnózis módszerei, a hatékony kezelés módszerei.

prosztatagyulladás férfiaknál

Mi az a prosztatagyulladás?

A prosztatagyulladás - a prosztata vagy a prosztata betegsége - a férfi urogenitális rendszer nagyon gyakori betegsége. Ennek okai lehetnek fertőzőek és más tényezők okozhatják. Például az immunrendszer gyengülése, hipotermia, ülő életmód, szabálytalan vagy túlságosan intenzív szexuális élet, ideges túlterhelés, különféle fertőzések, alkohol, fűszerek és zsíros ételek fogyasztása.

A prosztata mirigy - a férfi reproduktív rendszer egyik szerve - körülbelül egy dió méretű, és a húgycső elején található. Feladata egy olyan titok előállítása, amely felelős a sperma életképességéért.

Általában négyféle prosztatagyulladás létezik: akut, krónikus bakteriális, krónikus baktérium és tünetmentes krónikus. Az első típus a prosztata legritkább és legsúlyosabb gyulladása, amely fertőzés miatt jelentkezik. Kifejezett tünetei vannak: magas láz, láz, akut fájdalom a medence területén, vér a vizeletben, fájdalmas magömlés és mások. Betegség kimutatása esetén sürgős orvosi ellátásra van szükség, gyakran kórházi kezelésre.

A fennmaradó formák krónikusak és kevésbé súlyos tünetekkel rendelkeznek, de gyakoribbak és nehezebb diagnosztizálni. A krónikus prosztatagyulladás jelei: alsó has és hátfájás, dysuria, szexuális diszfunkció, gennyes vagy tiszta ürítés a húgycsőből. A betegség tünetmentes lefolyásával lehet, hogy nincs észrevehető megnyilvánulása, a diagnózis csak a tesztek eredménye alapján lehetséges.

A prosztatagyulladás a férfiakon általában 25 év elteltével fordul elő, és a legnagyobb veszélyt az „erős fél” képviselői jelentik, akik elérték a 30–35 évet. Az elmúlt évtizedben növekszik a betegség kockázata. Negyvenöt után a statisztikák szerint a férfiak csaknem 50% -a hajlamos a betegségre, ezért ebben a korban ajánlott rendszeres vizsgálatokat végezni a prosztatagyulladás korai szakaszában történő felismerése érdekében.

Diagnosztika

Orvosi intézménnyel való kapcsolatfelvételkor elsőként urológiai vizsgálaton kell átesni, aki képes lesz pontosan diagnosztizálni a betegséget, vagy további vizsgálatokat írhat elő. A következő diagnosztikai módszerek pontosan azonosítják a prosztata gyulladásának jelenlétét:

 • fizikai vizsgálat, amely magában foglalja a mirigy orvos általi palpációját annak méretének és állapotának meghatározására;
 • prosztata transzrektális ultrahangvizsgálata - más szavakkal, ultrahang vizsgálat egy speciális szondával a végbélön keresztül;
 • prosztata szekréció, leukociták húgycső-kenetének és patogén baktériumok jelenlétének vizsgálata a mikroflórában;
 • ejakulátum vizsgálat;
 • általános vizeletvizsgálat - elsősorban a leukociták, fehérjék és baktériumok esetében;
 • vizelet citológiai és bakteriológiai vizsgálata;
 • a PSA szintjének kimutatása - a prosztata sejtek által termelt speciális protein;
 • urodinamikai vizsgálat - nehéz esetekben a pontosabb diagnózis érdekében;
 • cisztoszkópia - szigorú indikációk szerint alkalmazzák, főleg traumáknál és műtét előtt.

A speciális diagnosztikai módszerek szükségességét az orvos határozza meg, és a listát jelentősen csökkentheti vagy fordítva növelheti. A legfontosabb dolog, hogy pontosan és időben azonosítsák a betegség jelenlétét, és meghatározzák, hogyan lehet gyógyítani a prosztatagyulladást.

prosztatagyulladás kezelési módszerei

A prosztatagyulladás kezelésének modern módszerei a férfiakban nagyon változatosak, és mind a betegség fokától és típusától, a szövődmények jelenlététől, annak időtartamától, mind a beteg testének jellemzőitől függnek.

Az eljárásokat ambulancián és kórházban végzik - a módszer függ a konkrét helyzettől, a beteg jólététől. Vegye fel a kapcsolatot egy speciális urológussal és lehetőleg egy klinikával, ahol először diagnosztizálhat és elvégezheti a szükséges vizsgálatokat, majd az eredmények alapján megfelelő tanfolyamot kapnak. Emlékeztetni kell arra, hogy a betegséget csak a kezelés integrált megközelítésével lehet legyőzni, nem szabad elhanyagolni az orvos tanácsát.

Gyógyszeres kezelés

A prosztatagyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek magukban foglalják: antibiotikumokat, nem szteroid fájdalomcsillapítókat és alfa-blokkolókat. Az antibiotikumokat elsősorban bakteriális prosztata kezelésére használják. Az orvosok leggyakrabban olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek aktív összetevőket tartalmaznak, például a ciprofloxacint, a penicillint. Az alfa-adrenerg blokkolókat krónikus esetekben írják elő fájdalomcsillapító és prosztataödéma enyhítő szerként, a nem szteroid gyógyszereket pedig akut gyulladásos formákban alkalmazzák.

Megjegyzések

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszereket csak urológus írhatja fel. Az öngyógyszeres kezelés és az öngyógyszeres kezelés nem csak enyhítheti az állapotot, hanem súlyosbíthatja a betegség lefolyását is.

Sebészet

A prosztatagyulladás kezelésére már hosszú ideje előírtak műtéti manipulációkat, ám az eredmények vegyesek, ezért a radikális módszerek népszerűsége az utóbbi időben nem volt olyan magas.

A prosztata transzuretrális resekciója (TUR)

Ez magában foglalja a prosztata szövetének részleges vagy részleges eltávolítását a húgycső nyomásának enyhítése érdekében. A műtét eredményeként megszabadul a gyulladás - fájdalmas érzések - tüneteitől. Az úgynevezett "zárt" módon állítják elő - speciális készülékkel, amely csökkenti a szövődmények kockázatát.

Prostatectomia

Az "nyitott" műtét egy mirigy eltávolításának módja a hagyományos műtéti eszközökkel. A TUR-hoz képest hosszabb időnként különbözik a rehabilitációs periódusoktól, de bizonyos esetekben ez az egyetlen lehetséges módszer. A beteg teljes impotenciájának vezetése.

Nem műtéti kezelések

Az utóbbi években a férfiak prosztatagyulladásának kezelésére szolgáló minimálisan invazív módszerek nagyon népszerűvé váltak - mint a leghatékonyabbak és ugyanakkor nem túl fájdalmasak.

 • Termikus módszerek, amelyek közül a leggyakoribb a mikrohullámú hőterápia. A prosztata zsugorodását magas hőmérsékletnek való kitettséggel lehet elérni.
 • Ultrahangaz egyik leghatékonyabb terápiás módszer. Az ultrahanghullámok közvetlenül a prosztata mirigyén történő működéséből áll. Ennek a technikanak az előnyei nemcsak a kezelés pozitív eredményei, hanem a kényelmesség és a fájdalom hiánya is a beteg számára.
 • Cryodestructionmagában foglalja a gyulladt szövetek eltávolítását folyékony nitrogén felhasználásával.
 • Lézeres technikákjavallottak krónikus prosztatagyulladás kezelésére. Ezek használatakor a véralvadás és a víz elpárolgása a prosztata szöveteiből történik. A lézeres expozíció javítja a test védő funkcióit és elősegíti a szövetek megújulását.
 • A mágneses lézeres indukciós terápiaa mágnes és a lézer komplex hatása, amely jótékony hatással van a vérkeringésre, felgyorsítja a sérült szövetek gyógyulási folyamatát, és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Ezenkívül ez a módszer fokozza a gyógyszerek hatását.
 • A húgycső léggömb tágulása. Ennek a módszernek a használatakor a húgycsövet mechanikusan meghosszabbítják egy speciális katéter bevezetésével, amelynek végén ballon van, felfújva.
 • A prosztata húgycső rögzítésemagában foglalja a húgycső falának meghosszabbítását, de már egy stent bevezetésével - egy polimer anyagból készült hengeres kerettel. Az előző módszerrel összekapcsolható.
 • A masszázstmás kezelésekkel együtt írják elő, és jelentősen fokozhatják azok hatásait.
 • A hagyományos kínai orvoslás módszerei, különösen a reflexológia - a beteg testének biológiailag aktív pontjaira tűkkel, hővel és más fizikai tényezőkkel gyakorolt ​​hatás. A reflexológia bizonyított hatása az endokrin rendszer egyensúlyának helyreállítása, a központi idegrendszer működésének javítása, a test véráramlásának és anyagcseréjének normalizálása, az idegi fájdalom kiküszöbölése és a gyulladásos folyamatok megelőzése. A masszázshoz hasonlóan, más módszerekkel kombinálva is használható.

Mint tudod, a férfiak gyakran elhanyagolják egészségüket, és különösen kerülik a klinikák látogatását olyan érzékeny problémák miatt, mint urológiai betegségek. Jobb azonban orvoshoz fordulni, és korábban megszabadulni a betegségtől, mint később foglalkozni annak következményeivel.